Art Works Giannis Doganis (Γιαννης Δογανης): visual artist - portfolio / Contemporary abstract art

Art Works Giannis Doganis (Γιαννης Δογανης): visual artist - portfolio / Contemporary abstract art
ΑΜΝΟΣ ΜΗΤΡΑ ΚΛΙΜΑΞ ΑΡΡΗΤΟΣ ΜΝΗΜΟΣΥΝΗ ΕΛΚΥΣΤΗΣ ΚΗΡΥΚΕΙΟ ΕΠΙΟΥΣΙΟΣ ΤΕΤΡΑΚΤΥΣ ΚΑΘΑΡΜΩΝ ΟΛΟΤΗΤΑ ΠΑΙΣ ΠΕΣΣΕΥΩΝ ΑΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΟΣ ΒΕΔΕΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΑ ΝΤΥΑΝΑ ΠΡΑΝΑ ΦΩΤΟΝΙΟ ΕΝΔΕΛΕΧΕΙΑ ΑΝΥΣΜΑ ΟΛΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΔΙΟ ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΣΙΒΑ ΚΒΑΝΤΙΚΗ ΠΗΓΗΝ ΚΑΣΤΑΛΙΑΝ ΑΝΑΔΡΑΣΗ ΜΕΤΑΒΑΛΛΟΝ ΕΝΤΡΟΠΙΑ ΒΕΛΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΜΕΤΑΛΛΑΓΩΝ ΑΝΑΠΑΥΕΤΑΙ ΠΟΛΥΜΑΘΙΗ ΚΡΥΠΤΕΣΘΑΙ ΠΟΤΑΜΟΙΣ ΕΜΒΗΝΑΙ ΦΕΡΣΕΦΟΝΗ ΛΙΓΚΑΜ ΑΠΕΟΝΤΑ ΠΑΡΕΟΝΤΑ ΦΑΟΣ ΙΗΣΟΥ ΦΙΛΙΩΣΗ ΑΥΡΑ ΝΑΝΤΙΣ ΝΤΑΡΜΑ ΠΟΥΡΑΝΑΣ ΚΟΥΝΤΑΛΙΝΙ ΑΙΘΗΡ ΣΑΚΤΙ ΣΑΝΤΙ ΟΡΦΙΚΟΣ ΣΤΑΧΥΣ ΕΦΑΠΤΕΤΑΙ ΕΡΜΗΤΙΚΑ ΓΙΟΝΙ ΥΠΕΡΧΟΡΔΩΝ ΙΧΘΥΣ ΚΡΟΥΕΤΑΙ ΚΟΑΝ ΜΕΤΟΥΣΙΩΣΗ ΕΑΥΤΟΣ ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ ΠΡΩΤΟΓΟΝΟΣ ΔΥΑΔΙΚΗ ΚΥΚΛΟΣ ΑΡΧΗ ΣΥΛΛΗΨΗ ΑΡΧΕΤΥΠΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΜΥΗΣΗ ΚΑΤΩΦΛΙ ΝΟΥΣ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΗ ΠΟΡΕΙΑ ΚΡΥΣΤΑΛΛΩΣΗ ΣΠΕΙΡΑ ΥΠΕΡΒΑΤΙΚΟ ΟΥΣΙΑ ΚΥΚΛΩΜΑ ΑΣΥΝΕΙΔΗΤΟ ΓΕΝΕΣΙΣ ΜΟΡΙΟΝ ΜΟΡΦΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΡΟΗ ΕΠΙΦΥΣΗ ΕΝΩΣΙΣ ΜΑΝΤΡΑ ΚΙΡΤΑΝ ΔΕΣΜΩΤΗΣ ΣΙΝΤΙΣ ΤΣΑΚΡΑΣ ΑΝΘΕΣΤΗΡΙΑ ΧΟΡΟΣ ΕΚΣΤΑΣΗ ΗΧΩ ΠΑΝΟΣ ΑΜΒΡΟΣΙΑ ΜΗΔΕΝ ΑΓΑΝ ΑΠΑΞ ΘΗΡΑ ΩΡΙΩΝ ΑΞΩΝ ΥΓΡΟΝ ΕΑΡ ΣΤΡΟΦΟΡΜΗ ΚΥΚΛΩΠΕΙΟ ΥΔΑΤΙΝΟΣ ΨΗΛΑΦΙΖΟΝΤΑΣ ΝΕΥΡΩΝΙΚΑ ΘΡΟΙΣΜΑΤΑ ΤΥΦΛΟΙΣ ΟΜΑΣΙ ΑΦΟΥΓΚΡΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΝΔΟΧΩΡΑ ΚΟΥΑΡΚΣ ΠΟΛΙΚΟΤΗΤΑ ΠΥΡΙΣΠΟΡΟΣ ΑΒΑΤΟΝ ΟΜΦΑΛΙΟΣ ΚΕΝΟΥ ΙΧΝΟΓΡΑΦΟΥΝ ΣΜΙΛΕΥΟΜΑΙ ΙΕΡΟ ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑΣ ΑΡΧΗ ΤΥΧΑΙΟΤΗΤΑ ΕΜΒΡΥΑΚΟ ΟΜΟΒΙΟΤΙΚΗ ΜΟΡΦΕΣ ΕΝΝΟΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΑΙΓΝΙΩΝ ΦΑΣΜΑΤΑ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΩΝ ΣΥΝΑΨΕΙΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΦΕΡΜΙΟΝΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΝΑΝΤΟ ΓΙΝ ΓΙΑΓΚ ΤΡΙΣΜΕΓΙΣΤΟΣ ΒΑΣΙΛΗΙΗ ΝΟΤΙΖΕΤΑΙ ΘΕΡΜΟΝ ΒΑΤΟΣ ΙΔΑΙΟΝ ΑΝΤΡΟΝ ΣΚΕΠΤΟΜΟΡΦΕΣ ΤΕΘΝΗΚΟΣ ΖΩΝ ΠΑΡΘΕΝΟΣ ΜΠΟΝΤΙΝΤΑΡΜΑ ΜΙΓΑΔΙΚΟ ΜΕΛΟΣ ΕΩΘΙΝΟΝ ΑΡΕΟΠΑΓΙΤΗΣ ΤΑΟ ΤΑΝΤΡΑ ΚΒΑΝΤΟΥΜ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΝΕΤΡΙΝΟ ΛΟΓΟΣ ΑΝΑΡΧΟΝ ΩΚΕΑΝΙΟΣ ΚΟΡΗ ΚΥΡΙΟΣ ΕΥΣΤΑΘΗΣ ΚΥΜΑ ΕΣΤΙΑΣΗ ΚΟΜΒΟΣ ΣΧΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΑΝΑΒΑΣΙΣ ΠΕΜΠΤΟΥΣΙΑ ΦΡΑΚΤΑΛΣ ΟΥΠΑΝΙΣΑΔ ΝΟΥΚΛΕΟΝΙΑ ΑΝΤΙΥΛΗΣ ΑΝΑΔΥΣΗ ΓΡΑΜΜΙΚΗ Β ΚΑΜΠΥΛΩΣΗ ΑΓΓΕΛΩΝ ΣΤΡΟΒΙΛΟΣ ΔΡΩΜΕΝΟ ΜΑΤΙ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟ ΑΝΕΛΙΞΗ ΕΛΕΥΣΙΣ ΙΕΡΟΦΑΝΤΗΣ ΔΙΔΑΧΗ ΚΥΚΕΩΝ ΕΛΕΥΣΙΝΕΙΑ ΨΑΛΜΟΙ ΠΑΛΜΟΣ ΗΜΙΤΟΝΙΟ ΑΝΥΣΜΑ ΑΙΤΙΟΤΗΤΑ ΠΛΗΡΟΤΗΣ ΦΥΤΩΡΙΟ ΦΟΒΟΣ ΧΕΙΜΩΝ ΘΕΡΟΣ ΛΟΙΜΟΣ ΔΙΩΡΥΓΑ ΩΣΜΩΝΤΑΙ ΨΥΧΑΙ ΕΠΕΣΘΑΙ ΦΡΟΝΗΣΙΝ ΦΙΛΕΙ ΚΡΥΠΤΕΣΘΑΙ ΧΩΡΕΙ ΟΥΔΕΝ ΑΛΜΑΤΑ ΨΗΦΙΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΓΕΝΕΣΙΟΥΡΓΗ ΤΡΙΓΩΝΟ ΚΟΣΜΙΚΗ ΕΡΓΟ ΠΡΟΒΛΕΨΙΜΟΤΗΤΑ ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΣ ΛΩΤΟΣ ΚΑΤΑΚΟΜΒΕΣ ΜΑΓΥΑ ΠΟΥΡΟΥΣΑ ΠΡΑΚΡΙΤΙ ΣΥΜΠΟΝΟΙΑ ΠΕΛΕΚΥΣ ΟΧΛΟΙ ΓΛΩΣΣΑΙ ΑΣΠΙΣ ΦΡΕΑΡ ΔΙΟΝΥΣΟΣ ΡΑ ΥΔΑΤΑ ΜΟΝΑΔΑ ΕΝ ΚΑΘΡΕΠΤΗΣ ΔΩΔΕΚΑΦΘΟΓΓΟ ΑΝΘΟΣ ΠΕΝΤΟΖΑΛΗ ΙΑΝΟΣ ΛΕΜΟΥΡΙΟΣ ΚΡΥΣΤΑΛΛΟΣ ΜΕΛΑΝΗ ΟΠΗ ΡΕΥΣΤΟ ΔΕΣΜΟΣ ΒΑΡΥΤΙΚΟΣ ΛΙΒΑΔΙ ΚΑΝΑΛΙ ΚΑΡΠΟΣ ΟΛΙΣΘΗΣΗ ΕΥΚΛΕΙΔΙΟΣ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ ΤΡΟΦΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΠΥΘΜΕΝΑΣ ΣΥΛΛΗΨΗ ΠΥΡΑΜΙΔΑ ΕΙΔΩΛΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΠΑΘΗΤΙΚΟΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΧΡΩΜΑ ΜΑΣΚΑ ΑΓΩΓΟΣ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΣΠΟΥΔΗ ΕΚΕΙΝΟ ΕΙΝΑΙ ΞΑΝΟΙΓΜΑ ΒΛΕΠΕΙΝ ΓΡΑΜΜΗ ΤΑΞΗ ΣΚΟΝΗ ΕΠΙΣΤΡΕΦΩ ΒΕΛΟΥΔΙΝΟΣ ΟΜΟΙΟΤΗΤΑ ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΦΩΤΙΣΗ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ

11/1/09

Zen-Art-Consciousness / Ζεν Μανιφεστο / Giannis Doganis






Το Ζεν βρίσκεται πέρα απ’ όλες τις λέξεις και τα νοήματα. Είναι η χωρίς εννοιολογικούς προσδιορισμούς άμεση σκόπευση στο πραγματικό μας πρόσωπο. Είναι το κοίταγμα της ίδιας της φύσης μας.

Το Ζεν είναι το τέλος των νοημάτων.


Ποιος είναι ο δρόμος;
Ο κοινός νους είναι ο δρόμος.

Πως μπορώ να τον ακολουθήσω;
Αν κινηθείς προς το μέρος του, αυτός απομακρύνεται.

Τότε πως μπορώ να τον γνωρίσω;
Ο Δρόμος δεν είναι ανοικτός στη γνώση ή στην μη- γνώση. Η γνώση είναι αυταπάτη. Η γνώση είναι κενή συνειδητότητα.





Στάσου γαλήνιος μέσα στην μοναδικότητα της στιγμής.




Το να βλέπει κανείς τον δυϊσμό στη ζωή, οφείλεται στην σύγχυση που προκαλούν οι σκέψεις.

Ο φωτισμένος βλέπει την αλήθεια των πραγμάτων χωρίς να τον εμποδίζουν οι σκέψεις του.




Όταν είναι ώρα να ντυθείς, φόρεσε τα ρούχα σου. Όταν πρέπει να κάτσεις, κάτσε. Να είσαι απλά ο εαυτός σου στην καθημερινή ζωή σου χωρίς να αναζητάς την φώτιση. Οι ανόητοι θα σε κοροϊδέψουν, αλλά ο σοφός θα σε καταλάβει.

Πριν ασκηθείς στο Ζεν, τα βουνά είνα βουνά και τα ποτάμια ποτάμια. Όταν αρχίσεις να μελετάς το Ζεν, τα βουνά δεν είναι πια βουνά, κα ούτε τα ποτάμια ποτάμια. Όταν φθάσεις στη φώτιση, τα βουνά ξαναγίνονται βουνά και τα ποτάμια ποτάμια...





Το να μάθεις το δρόμο της Αλήθειας, είναι το να μάθεις για τον εαυτό σου. Το να μάθεις για τον εαυτό σου, είναι το να ξεχάσεις τον εαυτό σου. Το να ξεχάσεις,τον εαυτό σου είναι το να φωτίζεσαι από κάθε τι στον κόσμο. Το να φωτίζεσαι απο κάθε τι στον κόσμο είναι να αφήσεις να "καταρρεύσει" το σώμα και το μυαλό σου...

Όταν περπατάς, απλώς περπατά. . ., όταν κάθεσαι, απλώς κάτσε. Πάνω απ' όλα μην αμφιταλαντεύσεσαι. Με άλλα λόγια μην το σκέφτεσαι, απλώς κάντο.





Να είσαι απλώς παρών σε αυτό που κάνεις αυτή τη στιγμή, όσο απλό και καθημερινό και να φαίνεται. Αυτό είναι ότι καλύτερο μπορείς να έχεις τώρα. Δεν χρειάζεται ν'αναζητήσεις τίποτα άλλο. Αρκεί να είσαι πλήρως σε αυτό.

Πρέπει όμως να μπορούμε να ελέγξουμε το νου μας και να μην παρασυρόμαστε από τις ονειροπολήσεις του κα τις εκάστοτε σκέψεις που μας παρουσιάζει. Οι σκέψεις μπορούν να μας αποσπάσουν από την άμεση εμπειρία του παρόντος. Κι αυτό ακριβώς μας μαθαίνει το Ζεν. Πως να είμαστε πλήρως στη στιγμή, πως να είμαστε πλήρως στο τώρα, ή με άλλα λόγια πως να πεθαίνουμε κα να αναγεννιόμαστε την κάθε στιγμή, χωρίς να αφήνουμε κανένα Ιχνος πίσω μας.



Ο σκοπός του Ζεν είναι να φθάσει στην κατάσταση συνείδησης όπου το ατομικό εγώ εξανεμίζεται και βιώνεται η άπειρη πραγματικότητα. Είναι αυτή η κατάσταση συνείδησης στην οποία η Ευγενική Σοφία συνειδητοποιεί την εσωτερική φύση της. Είναι μια άμεση όραση μέσα στην φύση των πραγμάτων, αντί της συνηθισμένης κατανόησης μέσω ανάλυσης και λογικής. Σημαίνει την αποκάλυψη ενός νέου μεταβαλλόμενου κόσμου, ενός κόσμου που προηγουμένως κρυβόταν από τα μπερδέματα του δυαδικά κατευθυνόμενου νου.



"Μην ψάχνεις την αλήθεια από άλλους. Θ' απομακρύνεται συνεχώς. Μόνος τώρα προχωρώ και την συναντώ οπουδήποτε κοιτώ».

Η ποίηση Χαΐκού μας παρουσιάζει τα πράγματα χωρίς διαστρεβλώσεις και συναισθηματικούς χρωματισμούς ή καλύτερα μας δείχνει τα πράγματα όπως ακριβώς είναι. Παρουσιάζει τους εαυτούς μας αξεχώριστα δεμένους με το αντικείμενο και το αντικείμενο στην αρχική του ενότητα με τους εαυτούς μας. Είναι ένας τρόπος να ξαναγυρίσουμε στη φύση, στη φύση μας του φεγγαριού, στη φύση μας της ανθισμένης αμυγδαλιάς, στη φύση μας των πεσμένων φύλλων . . .




«Αν ζωγραφίσεις καλά ένα κλαρί, θα μπορείς ν’ ακούσεις και τον άνεμο που φυσάει...»

Το Ζεν δεν είναι ένα ζήτημα του μυαλού. Αντίθετα, είναι ο καθαρός και ξάστερος χώρος της υπέρβασης του μυαλού. Καθώς προχωρεί κανείς βαθύτερα μέσα του βρίσκει ότι ο εαυτός του εξαφανίζεται μέσα στην ωκεάνεια συνείδηση. Δεν υπάρχει κανένας εαυτός. Δεν υπάρχει κανείς.
Μονο η Υπαρξη υπάρχει. Εκείνο που προσφέρει το Ζεν είναι η ελευθερία από τον εαυτό. Η έσχατη ελευθερία είναι το να μην υπάρχεις και να επιτρέπεις την ύπαρξη να εκφραστεί με όλο τον αυθορμητισμό και το μεγαλείο της. Είναι η ίδια η ζωή που χορεύει. Όχι εσείς κα γω.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ποις ειναι ο ηχος ενος χεριου που χειροκροτει? (Κοαν)

Ποις ειναι ο ηχος ενος χεριου που χειροκροτει? (Κοαν)
Τα εργα της συγχρονης τεχνης οπως και τα Κοαν εχουν εντονο τον παραδοξο χαρακτηρα τους ωστε να προκαλεσουν τον θεατη τους ν'αμφισβητησει ανα πασα στιγμη τον εννοιολογικο χαρτη του.